Menu

Naša vina

Predstavitev ponudbe naših vin


Na dobrem hektarju in pol imamo posajenih 4000 trt, na katerih nam raste šest različnih vrst grozdja.

    1. PINELA: Avtohtona vipavska vinska trta, ki raste pretežno v zgornji Vipavski dolini. Ta trta uspeva predvsem na siromašenih lapornatnih tleh in peščenjakih, na južnih in dobro osenčenih legah, kjer veter hitro posuši roso in vlago, med bogato razsušenimi trtami. Grozd je majhen do srednje velik ter okroglaste oblike. Jagode na grozdu so srednje velike in podolgovate, rumenkaste barve, ki na soncu pridobijo rjavkast odtenek.    pinela
    2. REBULA: Gre za sorto grozdja, ki uspeva pretežno na Primorskem, zlasti v Goriških Brdih in pretežno tudi v Vipavski dolini. Tu so se razširile predvsem zato, ker je odporno proti burji in najbolje prenaša sušo. Uspeva na višjih sončnih izpostavljenih, toplih, južnih in zahodnih krajih. Rada ima pa predvsem zračno, lapornato, flišno in lahko tudi kamnita tla, ki so običajno sušna. Grozd Rebule je podolgovat in dokaj strnjen, jagode pa ima tesno zbite skupaj. Jagode so srednje debele, okroglaste in rumenkaste barve. Kožica je debela in prekrita z XXX. Pri nas jo predelujemo v suho zvrst, ki jo slamnato rumene barve z zelenkastimi odsevi. Včasih so opazni mehurčki ogljikovega dioksida.    rebula
    3. SAUVIGNON: Gre za belo sorto grozdja, ki izhaja iz Francije. Raste pa po predvsem na terasastih vinogradih. Predelujemo ga v suha vina, ki ima značilen vonj po bezgovem cvetju, pokošeni travi, papriki ali bodisi meloni.    sauvignon
    4. CABERNET SAUVIGNON: V Sloveniji je to glavna rdeča sorta vipavskega vinorodnega okoliša. Grozd vinske trte je majhen, zbit in cilindričen, včasih tudi s skrlicem. Jagode grozdja so drobne in okrogle, tanka ovojnica grozdnih jagod vsebuje visoko vsebino taninov, ki omogoča staranje vina. Pri nas ga pridelujemo v suho zvrst vina, ki se izraža z lepo elegantno cvetico, skladen polni okus in temno rubinasti, nepreveč intenzivni barvi.    cabernet-sauvignon
    5. REFOŠK: Gre za avtohtono primorsko sorto rdečega vina. Grozdje refoška je močno obarvano in ima okus po začimbah ter rahlo grenki priokus. Vino je temno vijoličaste rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu in s prisotnim travnatnim okusom. Predvsem pa je okus in aroma refoška odvisna od vinorodnega okoliša.    refosk
    6. MERLOT: Značilna trta, ki uspeva v Primorskem vinorodnem okolišu. Vino je rubinaste barve, ki ima okus po slivah in slivovi marmeladi s pridihom dima. Gre za rdečo sorto vinske trte, ki je primerna zlasti za izdelavo različnih vin.    merlot